Καφές χωρίς καφεΐνη – decaf
Τρόποι/Διαδικασίες αφαίρεσης της καφεϊνης (αποκαφεϊνοποίησης)
Η αναζήτηση τρόπων εξάλειψης της καφεΐνης από τους κόκκους του καφέ είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 20ού αιώνα. Από τους πρωτοπόρους της αποκαφεϊνοποίησης ήταν ο Ludwig Raselius, ο οποίος πρότεινε την χρήση ατμού για να κάνει τους κόκκους πορώδεις, και ανέπτυξε το πρώτο σύστημα αποκαφεϊνοποίησης που χρησιμοποιούσε οργανικούς διαλύτες. Από τότε, οι τεχνικές εξάλειψης καφεΐνης έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα με την βοήθεια της τεχνολογίας. Σήμερα, η καφεΐνη αφαιρείται από τον πράσινο (μη καβουρδισμένο) καφέ με μία από τις τρεις πιο διαδεδομένες διαδικασίες.- Η πρώτη και συνηθέστερη μέθοδος περιλαμβάνει το μούλιασμα των πράσινων κόκκων του καφέ σε καυτό νερό και στη συνέχεια τη χρήση κάποιου διαλύτη για να αφαιρεθεί η καφεΐνη (decaf).Η καφεΐνη φεύγει πριν το καβούρδισμα με τη μέθοδο μεθυλενοχλωριδίου (MC). Το MC πιάνει μόνο την καφεΐνη, γι’ αυτό το άρωμα και η γεύση μένουν όπως πριν. Στο τέλος ο διαλύτης εξατμίζεται τελείως και τα ίχνη του είναι κάτω από δύο μέρη στο εκατομμύριο, πολύ πιο λίγα από τα ασφαλή όρια. Έτσι απολαμβάνετε έναν απαλό, μυρωδάτο καφέ χωρίς καφεΐνη, για κάθε ώρα της ημέρας. Το σκούρο καβούρδισμα δίνει γεμάτο σώμα και νότες κακάο, ενώ η επίγευση μένει απαλή
Τι ακριβώς συμβαίνει στη διαδικασία
-
Έκπλυση–εκχύλιση
Οι πράσινοι κόκκοι μουσκεύουν σε ζεστό νερό· έτσι «φεύγουν» καφεΐνη και αρωματικές ενώσεις στο υγρό. -
Διαχωρισμός καφεΐνης με MC
Το νερό μεταφέρεται σε ξεχωριστή δεξαμενή όπου προστίθεται μεθυλενοχλωριδίο. Το MC δεσμεύει στοχευμένα την καφεΐνη. -
Επαναφορά & ξήρανση
Το «καθαρισμένο» νερό επιστρέφει στους κόκκους, ώστε να ξαναποτίσουν τα αρώματά τους, και έπειτα οι κόκκοι ξηραίνονται/ατμοποιούνται για να απομακρυνθεί κάθε ίχνος διαλύτη.
Ασφάλεια & κανονισμοί
-
Τα διεθνή πρωτόκολλα (FDA, EFSA, κανονισμός ΕΕ № 2019/650) θέτουν μέγιστο υπόλειμμα 2 ppm. Ο τυπικός έλεγχος δείχνει <0.1 ppm, άρα πρακτικά μη ανιχνεύσιμο.
-
Το MC εξατμίζεται στους 39 °C, οπότε στον τελικό καφέ (κυρίως μετά το καβούρδισμα >180 °C) δεν παραμένει τίποτα.
-
- Μια εναλλακτική μέθοδος είναι η ακόλουθη: αρχικά, οι κόκκοι του καφέ αφήνονται σε ατμό, αντί να μουλιάζουν στο νερό, και στη συνέχεια ξεπλένονται με διαλύτες – όπως οξικό αιθυλεστέρα. Μπορεί η χημική ονομασία του να σε τρομάζει, ωστόσο πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι μια ουσία που υπάρχει σε φυσική μορφή σε φρούτα και λαχανικά και συμβάλλει σημαντικά στο να αφαιρεθεί η καφεΐνη από τους κόκκους καφέ. Τέλος, ο καφές τοποθετείται και πάλι στον ατμό.
- Η αφαίρεση της μέγιστης ποσότητας καφεΐνης (έως και 98%) επιτυγχάνεται με μια άλλη μέθοδο, γνωστή ως «Swiss Water Process», η οποία χρησιμοποιεί φίλτρα ενεργού άνθρακα σε συνδυασμό με διαλύτες.
Ευεργετικές ιδιότητες του καφέ χωρίς καφεΐνη
Σίγουρα γνωρίζεις αρκετά καλά τα οφέλη του καφέ για τον οργανισμό. Μάλιστα οι θεραπευτικές, αντιοξειδωτικές και ανοσοποιητικές δράσεις του είναι κάποιοι από του λόγους που επιλέγεις να τον προσθέσεις στην καθημερινή διατροφή σου. Σε αντίθεση με τα υποκατάστατα του καφέ που προέρχονται από άλλους καρπούς, ο καφές χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ) δεν στερείται ούτε γεύσης άλλα ούτε και θρεπτικών ουσιών, από τον κανονικό καφέ, καθώς τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ αποδίδονται στα φυσικά αντιοξειδωτικά που περιέχει, και όχι στην καφεΐνη. Συνεπώς, ο καφές ντεκαφεϊνέ (decaf) διατηρεί την ευεργετική δράση του αναλλοίωτη, ενώ σε συνδυασμό με τη σχεδόν μηδενική θερμιδική του αξία, αποτελεί ιδανικό σύντροφο για κάθε ώρα της ημέρας.Ποια είναι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόση καφεΐνης;
Η ανεκτικότητα της καφεΐνης διαφέρει για τον καθένα από εμας, αφού εξαρτάται από την ηλικία, την κατάσταση της υγείας, αλλά και τον τρόπο ζωής. Σε γενικές γραμμές, η μέγιστη ποσότητα ανέρχεται περίπου σε 300mg- 400mg καφεΐνης ανά ημέρα. Σε αυτή την δόση συμπεριλαμβάνονται όλα τα καφεϊνούχα ροφήματα, ποτά, αλλά και τροφές. Για να σχηματίσεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεις καθημερινά, αλλά και σε ποια τροφιμα και ροφήματα αυτή κρύβεται, ορίστε μερικά παραδείγματα, που θα σε βοηθήσουν:- Ένα μέτριο φλιτζάνι καφές φίλτρου περιέχει 80-170mg καφεϊνης
- στιγμιαίος καφές περιέχει 80-100mg καφεϊνης
- ο μονός ελληνικός περιέχει περίπου 40mg
- το τσάι περιέχει 25-100mg,
- τα αναψυκτικά τύπου Coca Cola περιέχουν 25-40mg,
- το κακάο περιέχει 2 – 20mg καφεϊνης.
Το μέλλον του ντεκαφεϊνέ
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό, μετά από την κατάλληλη επεξεργασία, η καφεΐνη είναι λιγότερη από 0,1% στους καβουρδισμένους κόκκους καφέ και λιγότερη από 0,3% στον στιγμιαίο καφέ. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει να εργάζονται για την αναπαραγωγή φυτών καφέ που θα έχουν μέχρι και 98% λιγότερη καφεΐνη, χωρίς την ανάγκη επεξεργασίας του φυτού μετά την συλλογή του. Ωστόσο, φαίνεται πως η παραγωγή αυτών των φυτών θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμα μέχρι να διατεθεί στην αγορά. Μέχρι τότε μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον αγαπημένο μας καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ). Στο καφεκοπτείο μας, θα βρεις όποιο καφέ προτιμάς ελληνικό, φίλτρου ή espresso με ή χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ), για να μη χρειαστεί να στερηθείς την αγαπημένη σου γευστική συντροφιά.Σημείωση: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτή τη σελίδα έχουν στόχο να προσφέρουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τον καφέ, τις ποικιλίες του, τις μεθόδους παρασκευής, τη διατροφή και άλλες σχετικές θεματικές. Ωστόσο, δεν υποκαθιστούν επαγγελματικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες από αρμόδιους επαγγελματίες υγείας. Αν έχετε ευαισθησίες ή προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, καρδιακές παθήσεις, γαστρεντερικές διαταραχές ή άλλες καταστάσεις που ενδέχεται να επηρεαστούν από την κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.
Η εταιρεία μας δεν φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε παρενέργεια, πρόβλημα υγείας ή λανθασμένη ερμηνεία των πληροφοριών που παρέχονται. Η κατανάλωση καφέ αποτελεί προσωπική επιλογή και πρέπει να γίνεται με μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη την ατομική ανοχή και τυχόν οδηγίες από επαγγελματίες υγείας. Για ερωτήσεις ή διευκρινίσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

