Το καλάθι σου0
Το καλάθι σου
0

Tηλεφωνικές παραγγελίες: +30 2103218428

Συχνές ερωτήσεις για τον καφέ

Ανακαλύψτε απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις σας για τον καφέ, τις μεθόδους παρασκευής, και πολλά περισσότερα.

    Η καλύτερη προστασία είναι η σωστή χρήση και η τήρηση οδηγιών. Μην χρησιμοποιείς σκληρά καθαριστικά ή οικιακά χημικά που δεν είναι για μηχανές καφέ. Να κάνεις τακτική αποσκλήρυνση με τα σωστά διαλύματα, γιατί τα άλατα είναι ο νούμερο ένα εχθρός. Καθάριζε συχνά τα εξαρτήματα που έρχονται σε επαφή με καφέ και γάλα, για να μην φράξουν. Και πάντα σιγουρέψου ότι η μηχανή είναι σβηστή και κρύα πριν την καθαρίσεις. Έτσι αποφεύγεις προβλήματα πίεσης, φθορές και παρατείνεις τη ζωή της μηχανής σου.
    Οι κεραμικές μύλες είναι ευαίσθητες και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με νερό. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τις καθαρίζεις με στεγνό πανάκι ή με μια μικρή βούρτσα για να φύγουν οι κόκκοι που κολλάνε. Αν χρειάζεται πιο βαθύ καθάρισμα, μπορείς να περάσεις μέσα ειδικούς κόκκους καθαρισμού (προϊόν για μύλες καφέ), που απορροφούν τα έλαια και καθαρίζουν φυσικά. Αν τις βρέξεις, υπάρχει κίνδυνος να φθαρούν ή να κολλήσουν.
    Η καθαρότητα εξαρτάται πολύ από το νερό. Χρησιμοποίησε φρέσκο, φιλτραρισμένο νερό για να αποφύγεις άλατα και μυρωδιές. Μετά από κάθε παρασκευή, βγάλε το χαρτί φίλτρο και πλύνε αμέσως τη θήκη με ζεστό νερό. Αν αφήσεις υπολείμματα, ο καφές μπορεί να βγει πικρός ή με άσχημη μυρωδιά την επόμενη φορά. Κάθε λίγες μέρες, κάνε και ένα γρήγορο ξέπλυμα με διάλυμα νερού και ξυδιού για βαθύτερο καθαρισμό.
    Οι καφέδες αφήνουν κίτρινους λεκέδες στα φλιτζάνια, ειδικά στα λευκά. Για να τους αφαιρέσεις, φτιάξε μια πάστα με μαγειρική σόδα και λίγο νερό, βάλε την στο λεκέ και τρίψε απαλά με μαλακό πανί ή σφουγγάρι. Μην χρησιμοποιείς συρμάτινα σφουγγαράκια γιατί χαράζουν το κεραμικό. Ξέπλυνε καλά με νερό και το φλιτζάνι θα γίνει σαν καινούργιο.
    Οι θερμός και φιάλες κρατούν μυρωδιές αν δεν πλένονται σωστά. Μετά από κάθε χρήση, ξέπλυνε με ζεστό νερό και λίγο απορρυπαντικό. Μην αφήνεις καφέ μέσα για ώρες γιατί αφήνει λεκέδες. Μία φορά την εβδομάδα, βάλε μέσα χλιαρό νερό με μια κουταλιά μαγειρική σόδα, άφησε το για 15–20 λεπτά και μετά ξέπλυνε καλά. Για πιο επίμονες μυρωδιές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λίγο ξύδι.
    Η θήκη που μπαίνουν οι κάψουλες συγκρατεί συχνά υπολείμματα καφέ που επηρεάζουν τη γεύση. Μετά από κάθε χρήση, βγάλε την κάψουλα και πέρασε την θήκη με μια μαλακή βούρτσα ή πανάκι. Μια φορά την εβδομάδα, ξέπλυνε την κάτω από τρεχούμενο νερό και σκούπισε. Πριν βάλεις ξανά κάψουλα, κάνε έναν κύκλο νερού χωρίς καφέ για να καθαρίσεις τα εσωτερικά μέρη. Αυτό κρατάει τον καφέ σου καθαρό και φρέσκο.
    Ο καφές είναι ευαίσθητος στην υγρασία. Για να τον διατηρήσεις φρέσκο, αποθήκευσε τον σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, μακριά από κουζίνες που βγάζουν υδρατμούς. Μην τον βάζεις στο ψυγείο, γιατί η υγρασία μπορεί να προκαλέσει μούχλα. Κάθε 1–2 μήνες, πλύνε το δοχείο με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι, στέγνωσέ το καλά και μετά βάλε ξανά καφέ. Αν δεις ίχνη υγρασίας ή περίεργη μυρωδιά, καλύτερα πέταξε τον καφέ για ασφάλεια.
    Ο δίσκος μαζεύει νερό και σταγόνες καφέ, που αν μείνουν στάσιμα, μυρίζουν και αναπτύσσουν βακτήρια. Βγάλε τον δίσκο καθημερινά, πλύνε τον με ζεστό νερό και λίγο σαπούνι, ξέπλυνε καλά και στέγνωσε. Καλό είναι να μην αφήνεις ποτέ νερό να λιμνάζει εκεί για πολλές μέρες. Αν ο δίσκος έχει μεταλλικό πλέγμα, φρόντισε να καθαρίζεις και τα κρυφά σημεία γιατί συσσωρεύονται υπολείμματα.
    Αυτά τα μέρη δεν καθαρίζονται μηχανικά, αλλά μόνο με υγρά καθαριστικά. Χρησιμοποίησε ειδικά διαλύματα αποσκλήρυνσης που είναι φτιαγμένα για μηχανές καφέ. Γέμισε το δοχείο νερού με το διάλυμα, άφησε τη μηχανή να κάνει έναν κύκλο, και μετά ξέπλυνε καλά με 2–3 κύκλους καθαρού νερού. Απόφυγε τη χρήση ξυδιού, ειδικά σε αλουμινένιες αντιστάσεις, γιατί μπορεί να τις διαβρώσει. Ακολούθησε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή.
    Οι κανάτες γάλακτος είναι ανθεκτικές, αλλά χρειάζονται φροντίδα για να μη χαράξουν ή θολώσουν. Μετά από κάθε χρήση, πλύνε τες με ζεστό νερό και λίγο ήπιο απορρυπαντικό. Απόφυγε σύρματα ή σκληρά σφουγγαράκια που χαράζουν το μέταλλο. Αν μείνει λεκές από γάλα ή καφέ, γέμισε την κανάτα με διάλυμα νερού και ξυδιού, άφησέ το για 10–15 λεπτά και ξέπλυνε καλά. Για καλύτερη συντήρηση, στέγνωσε την αμέσως με πανί αντί να την αφήνεις να στεγνώσει μόνη της.
    Η French press έχει πολλά σημεία όπου μαζεύονται λάδια και υπολείμματα καφέ. Μετά από κάθε χρήση, βγάλε το έμβολο και ξέπλυνε όλα τα μέρη με ζεστό νερό. Χρησιμοποίησε ένα μαλακό σφουγγαράκι και λίγο ήπιο σαπούνι. Μία φορά την εβδομάδα, άφησε όλα τα κομμάτια να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με ξύδι ή με μαγειρική σόδα για 15 λεπτά, ώστε να φύγουν τα λάδια που αλλοιώνουν τη γεύση. Ξέπλυνε καλά και στέγνωσε πλήρως πριν συναρμολογήσεις ξανά.
    Τα άλατα δημιουργούνται από το νερό βρύσης όταν ζεσταίνεται. Αν μείνουν στις σωληνώσεις και στην αντίσταση της μηχανής, σχηματίζουν στρώμα που εμποδίζει τη σωστή θέρμανση. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί να βγαίνει είτε πιο χλιαρό (καφές άνοστος) είτε υπερθερμασμένο (καφές πικρός και καμένος). Επιπλέον, η συσσώρευση αλάτων μειώνει τη διάρκεια ζωής της μηχανής. Η λύση είναι η τακτική αποσκλήρυνση: χρήση φιλτραρισμένου νερού ή τακτικός καθαρισμός με ειδικά διαλύματα. Έτσι έχεις πάντα σταθερή θερμοκρασία και καθαρή γεύση.
    Το γάλα είναι ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, οπότε το καθάρισμα είναι απαραίτητο. Μετά από κάθε χρήση, άφησε να περάσει λίγο ζεστό νερό και ατμός μέσα στον σωλήνα. Σκούπισε το εξωτερικό με βρεγμένο πανί. Κάθε εβδομάδα, αποσυναρμολόγησε όλα τα μέρη που έρχονται σε επαφή με το γάλα (σωληνάκια, καπάκια, μικρά εξαρτήματα) και βύθισέ τα σε διάλυμα καθαρισμού για αφρογαλατιέρες ή σε χλιαρό νερό με λίγο απορρυπαντικό. Ξέπλυνε καλά και στέγνωσε πριν τα επανατοποθετήσεις. Έτσι αποφεύγεις δυσάρεστες μυρωδιές, γλίτσα και μικροοργανισμούς.
    Τα φίλτρα με μεταλλικό πλέγμα (όπως στη moka ή στη French press) συγκρατούν έλαια και μικροσωματίδια καφέ που αν δεν καθαριστούν, χαλάνε τη γεύση. Μετά από κάθε χρήση, ξέπλυνε τα με ζεστό νερό και τρίψε απαλά με μια μαλακή βούρτσα ή σφουγγαράκι χωρίς σύρμα. Απόφυγε σαπούνια με έντονη μυρωδιά, γιατί μπορεί να μείνουν κατάλοιπα. Κάθε 2–3 εβδομάδες, βύθισε το φίλτρο σε διάλυμα ξυδιού με νερό ή σε ειδικό καθαριστικό καφέ για να απομακρύνεις τα λάδια. Στέγνωσε καλά πριν το αποθηκεύσεις, για να μην πιάσει σκουριά.
    Ο καφές μπορεί να αφήσει λεκέδες πάνω σε ξύλινα τραπέζια ή πάγκους, ειδικά αν δεν καθαριστούν αμέσως. Για φρέσκο λεκέ, πάρε ένα καθαρό πανί με λίγο νερό και σκούπισε αμέσως. Αν έχει στεγνώσει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μείγμα από ξύδι ή χυμό λεμονιού με νερό – βούτηξε ένα πανάκι, τρίψε ελαφρά και σκούπισε με καθαρό νερό. Για πιο επίμονους λεκέδες, φτιάξε μια πάστα με μαγειρική σόδα και λίγο νερό, τρίψε απαλά και μετά ξέπλυνε καλά. Πρόσεξε να μην χρησιμοποιείς σκληρά σφουγγαράκια γιατί μπορεί να χαράξουν το ξύλο. Στο τέλος, στέγνωσε καλά και, αν θες, πέρασε την επιφάνεια με λίγο λάδι ξύλου για προστασία.
    Το «πλύσιμο με νερό» είναι ο πιο απλός και βασικός τρόπος καθαρισμού μιας καφετιέρας. Σημαίνει ότι βάζεις τη μηχανή να λειτουργήσει χωρίς καφέ (ούτε φίλτρο, ούτε κάψουλα), ώστε να τρέξει καθαρό νερό μέσα από το σύστημα. Έτσι απομακρύνονται έλαια και υπολείμματα καφέ που μένουν στους σωλήνες και στο group head (εκεί που μπαίνει το φίλτρο). Συνιστάται να το κάνεις καθημερινά αν πίνεις συχνά καφέ, ειδικά σε μηχανές espresso. Είναι ένας γρήγορος τρόπος να διατηρείς την καλή γεύση του καφέ και να προλαμβάνεις δυσάρεστες οσμές ή βουλώματα.
    Ο ατμοποιητής χρειάζεται καθάρισμα αμέσως μετά από κάθε χρήση, γιατί το γάλα στεγνώνει πολύ γρήγορα και γίνεται δύσκολο να αφαιρεθεί. Μόλις τελειώσεις το αφρόγαλα, πέρασε καθαρό, βρεγμένο πανί στο εξωτερικό του σωλήνα και άφησε για λίγα δευτερόλεπτα να τρέξει ατμός ώστε να καθαρίσει και το εσωτερικό. Αν μείνει γάλα μέσα, μπορεί να φράξει το σωληνάκι και να δημιουργήσει βακτήρια. Μία φορά την εβδομάδα, γέμισε ένα ποτήρι με ειδικό διάλυμα καθαρισμού για αφρογαλατιέρες ή με χλιαρό νερό και λίγο απορρυπαντικό, βύθισε τον ατμοποιητή και άφησε ατμό να περάσει μέσα. Έτσι διατηρείς τη μηχανή καθαρή, την απόδοση καλή και αποφεύγεις άσχημες μυρωδιές.
    Η σκουριά εμφανίζεται όταν το μέταλλο έρχεται σε επαφή με νερό και υγρασία για αρκετή ώρα. Για να το αποφύγεις, στέγνωσε πάντα καλά το μπρίκι μετά το πλύσιμο – ιδανικά με καθαρή πετσέτα, όχι αφήνοντάς το να στεγνώσει μόνο του στον αέρα. Απόφυγε επίσης να αποθηκεύεις το μπρίκι με νερό μέσα ή με βρεγμένη εσωτερική επιφάνεια. Αν εμφανιστεί σκουριά, τρίψε απαλά το σημείο με μια μαλακή βούρτσα ή σφουγγαράκι βουτηγμένο σε λίγο ξύδι ή λεμόνι. Μετά ξέπλυνε καλά με νερό και στέγνωσε. Αν το μπρίκι είναι πολύ παλιό και η σκουριά έχει εισχωρήσει, καλό είναι να το αντικαταστήσεις για λόγους υγιεινής.
    Κάνε έναν κύκλο χωρίς κάψουλα με καθαρό νερό για να ξεπλύνεις το σύστημα. Μπορείς να επαναλάβεις με διάλυμα νερού και λίγο λευκό ξύδι κάθε 1–2 μήνες για αποσκλήρυνση.
    Η αποσκλήρυνση αφαιρεί τα άλατα που συσσωρεύονται στη μηχανή espresso ή το μπρίκι. Προστατεύει τα μέρη, διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία και βελτιώνει τη γεύση του καφέ. Συνήθως γίνεται κάθε 2–3 μήνες, ανάλογα με τη σκληρότητα του νερού
    Μετά από κάθε χρήση, ξέπλυνε με ζεστό νερό και άφησέ το να στεγνώσει φυσικά. Απέφυγε σκληρά σφουγγαράκια ή απορρυπαντικά που φθείρουν το μπρίκι. Για επίμονους λεκέδες, μπορείς να βράσεις νερό με λίγη μαγειρική σόδα.
    Για να διατηρείται το άρωμα και η ποιότητα του ελληνικού καφέ, το μπρίκι και τα φλιτζάνια πρέπει να καθαρίζονται σωστά. Μετά από κάθε χρήση, ξεπλύνετε το μπρίκι με ζεστό νερό και αποφεύγετε τα σκληρά απορρυπαντικά που μπορεί να αφήσουν υπολείμματα. Για επίμονους λεκέδες, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα ή ξύδι. Τα φλιτζάνια πρέπει να πλένονται άμεσα με σαπούνι και ζεστό νερό. Για βαθύ καθαρισμό, μπορείτε να τα μουλιάσετε σε διάλυμα ξυδιού και νερού. Στεγνώστε καλά για να αποτρέψετε τη δημιουργία υγρασίας και οσμών.
    Η αποσυστολή είναι η διαδικασία αφαίρεσης των αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου που συσσωρεύονται στο εσωτερικό του μηχανήματος λόγω του σκληρού νερού. Συνιστάται να πραγματοποιείτε αποσυστολή κάθε 1-3 μήνες, ανάλογα με τη χρήση και την ποιότητα του νερού. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την ασφαλή και αποτελεσματική αποσυστολή.
    Η τακτική καθαριότητα του μηχανήματος espresso είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας του καφέ και την αποφυγή συσσώρευσης ακαθαρσιών. Συνιστάται να καθαρίζετε το group head μετά από κάθε χρήση, να αποσυνθέτετε και να καθαρίζετε τα εξαρτήματα εβδομαδιαίως και να πραγματοποιείτε βαθύτερη καθαριότητα με αποσυστολή (descaling) του μηχανήματος κάθε 1-3 μήνες, ανάλογα με τη χρήση και την ποιότητα του νερού.
    Καθαρίζετε τακτικά το μηχάνημα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτό περιλαμβάνει την αποσύνθεση και τον καθαρισμό του group head, την απομάκρυνση υπολειμμάτων καφέ και την αποσυστολή του μηχανήματος για την αποφυγή συσσώρευσης ασβεστίου και άλλων ακαθαρσιών που μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του καφέ.
    Ελέγξτε τον μύλο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι φθηνός ή κακής ποιότητας. Αν ο μύλος είναι καλός και όλα τα άλλα βήματα έχουν ακολουθηθεί σωστά, μπορεί να υπάρχει κάποιο ελάττωμα στο μηχάνημα. Επικοινωνήστε με την εξυπηρέτηση πελατών του κατασκευαστή και περιγράψτε τα βήματα που έχετε ακολουθήσει για να λάβετε υποστήριξη.
    Το "channeling" στον espresso συμβαίνει όταν το νερό περνά άνισα μέσα από το καφέ, δημιουργώντας υποεκχυλισμένο ή υπερεκχυλισμένο αποτέλεσμα. Αποφεύγεται με σωστή κατανομή και πίεση του καφέ στο portafilter, καθώς και με τη χρήση φρεσκοαλεσμένου καφέ.
    Το κατακάθι του καφέ είναι ένα υλικό με πολλές χρήσεις. Μπορείτε να το αξιοποιήσετε ως φυσικό λίπασμα για φυτά, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, λειτουργεί ως απολεπιστικό για το δέρμα, ενώ μπορεί να απορροφήσει οσμές από το ψυγείο ή άλλους χώρους. Είναι επίσης χρήσιμο σε DIY καθαριστικά για επίμονους λεκέδες.
     Η αγορά μιας μηχανής espresso απαιτεί προσεκτική επιλογή ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε είναι ο τύπος της μηχανής, όπως χειροκίνητη, ημιαυτόματη, αυτόματη ή μηχανή κάψουλας. Επίσης, η πίεση της αντλίας (τουλάχιστον 15 bar) και το υλικό του boiler (κατά προτίμηση ανοξείδωτο) επηρεάζουν την ποιότητα του καφέ. Μην ξεχάσετε να εξετάσετε τη χωρητικότητα του δοχείου νερού και αν η μηχανή διαθέτει ενσωματωμένο μύλο καφέ. Επιλέξτε με βάση τον προϋπολογισμό και τις προτιμήσεις σας.
    Καθαρίστε τον λεκέ από καφέ με αλάτι ή μαγειρική σόδα. Στο σημείο που είναι ο λεκές, ρίξτε λίγο νερό και αλάτι και τρίψτε καλά με ένα σφουγγάρι κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Ο λεκές θα εξαφανιστεί πολύ γρήγορα. Εναλλακτικά, για λεκέ σε ρούχο, ανακατέψτε λίγο νερό με μαγειρική σόδα για να δημιουργήσετε μια λευκή πάστα. Τρίψτε την πάστα πάνω στον λεκέ με ένα πανί, μέχρι να εξαφανιστεί. Στη συνέχεια, τρίψτε το σημείο με ένα καθαρό πανί και νερό και αφήστε το να στεγνώσει. Το ρούχο σας θα είναι πεντακάθαρο.
    Η επιλογή της καλύτερης ζάχαρης για τον καφέ εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Η λευκή ζάχαρη προσθέτει γλυκύτητα χωρίς να επηρεάζει σημαντικά τη γεύση του καφέ, ενώ η καστανή ζάχαρη προσφέρει πιο πλούσιες γεύσεις λόγω της μελάσας που περιέχει. Η ακατέργαστη ζάχαρη έχει φυσική μελάσα και γεύση που είναι ανάμεσα στη λευκή και την καστανή ζάχαρη. Για όσους προτιμούν φυσικά γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, η στέβια είναι μια εξαιρετική επιλογή, αν και μπορεί να αφήνει μια ελαφριά πικρή γεύση. Επιλέξτε το γλυκαντικό που ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.
    Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να γλυκάνετε τον καφέ χωρίς ζάχαρη. Μπορείτε να επιλέξετε έναν αρωματικό καφέ όπως βανίλια, σοκολάτα ή καραμέλα, που προσδίδουν φυσική γλυκύτητα. Το μέλι αποτελεί μια φυσική επιλογή που προσφέρει γλυκιά γεύση και πλούσιο άρωμα. Το σιρόπι αγαύης είναι ένα άλλο φυσικό γλυκαντικό που είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη και απαιτεί λιγότερη ποσότητα για την ίδια γλυκύτητα. Επιπλέον, η προσθήκη μπαχαρικών όπως κανέλα ή βανίλια μπορεί να ενισχύσει τη γεύση του καφέ χωρίς την ανάγκη ζάχαρης.
    Για να φτιάξετε το τέλειο αφρόγαλα χωρίς μηχανή espresso, χρησιμοποιήστε απλά εργαλεία που έχετε στο σπίτι. Ζεστάνετε το γάλα σε περίπου 60°C, προτιμώντας πλήρες γάλα για πιο πλούσιο αφρό. Χρησιμοποιήστε φραπιέρα χειρός ή ένα καθαρό βάζο. Ανακινήστε δυνατά το γάλα σε φραπιέρα ή ανακινήστε το βάζο με καλύμμα για περίπου ένα λεπτό. Αφήστε το γάλα να σταθεροποιηθεί και ρίξτε το απαλά πάνω στον καφέ σας για να δημιουργηθεί ομοιόμορφος αφρός.
    Για να καθαρίσετε σωστά τη μηχανή espresso με κάψουλες, αφαιρέστε και πλύνετε τα αποσπώμενα μέρη στο χέρι ή στο πλυντήριο, αν επιτρέπεται. Καθαρίστε εξωτερικά με ένα μαλακό πανί και ήπιο καθαριστικό. Αν η μηχανή διαθέτει σύστημα αυτοκαθαρισμού, ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Γεμίστε τη θήκη νερού με καθαρό νερό και τρέξτε δύο κύκλους χωρίς κάψουλα. Εάν επιτρέπεται η χρήση ξιδιού, χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα νερού και ξιδιού και τρέξτε έναν ή δύο κύκλους, ακολουθούμενοι από καθαρό νερό για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά το μήνα για βέλτιστη λειτουργία.

    Σημείωση: Οι απαντήσεις που παρέχονται στη σελίδα Συχνών Ερωτήσεων έχουν στόχο να προσφέρουν γενικές πληροφορίες για τον καφέ, τις ποικιλίες του, τις μεθόδους παρασκευής, τη διατροφή και άλλες σχετικές θεματικές. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν υποκαθιστούν ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες από επαγγελματίες υγείας. Εάν έχετε ευαισθησίες ή προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, καρδιακές παθήσεις, γαστρεντερικές διαταραχές ή άλλες καταστάσεις που επηρεάζονται από την κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας πριν καταναλώσετε προϊόντα που περιέχουν καφέ ή καφεΐνη. Η εταιρεία μας δεν φέρει ευθύνη για οποιαδήποτε παρενέργεια ή πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκύψει από την κατανάλωση καφέ, τη χρήση του εξοπλισμού ή τη λανθασμένη ερμηνεία των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή τη σελίδα. Η κατανάλωση καφέ είναι προσωπική επιλογή και πρέπει να γίνεται με μέτρο. Παρακαλούμε να λαμβάνετε υπόψη σας την προσωπική σας ανοχή και τυχόν συμβουλές από τον επαγγελματία υγείας σας. Για περαιτέρω ερωτήσεις ή διευκρινίσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.