Εσύ τι καφέ πίνεις;

Εσύ τι καφέ πίνεις;

Εμείς οι καφεπότες αγαπάμε πολύ τον καφέ. Γι’ αυτό και ρωτήσαμε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και μάθαμε τι καφέ πίνουν και γιατί. Όλως τυχαίως, μέσα από τον καφέ ανακαλύψαμε ενδιαφέροντα στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Δεν τους είπαμε φυσικά το φλιτζάνι, αλλά είδαμε ποιον καφέ επιλέγουν στην καθημερινότητά τους, με ποια κριτήρια και σε ποιες καταστάσεις. Τι λένε λοιπόν οι καφεπότες;

Οι λάτρεις του καφέ

Ελένη, 63 ετών

Έτσι μερακλού που φαίνεστε, θα ήθελα πραγματικά να μου πείτε τι καφέ πίνετε και τι ωραίους συνδυασμούς κάνετε;

«Πίνω ελληνικό, γαλλικό, εσπρέσσο, απ’ όλους τους καφέδες. Απολαμβάνω τον καφέ μετά από ένα καλό μεσημεριανό φαγητό. Είναι χωνευτικός. Από την άλλη, το πρωί θέλω καφέ γιατί με ξυπνά. Είναι και τονωτικός. Ο τέλειος συνδυασμός, καφές και ένα κομματάκι σοκολάτα. Επίσης, λίγο ταχίνι μέσα στον ελληνικό καφέ για ενέργεια. Συνήθεια που γνωρίζω από τη γιαγιά μου που ήταν Σμυρνιά. Αν είσαι και με παρέα, ο καφές γίνεται αναμφισβήτητα πιο ωραίος. Εκτός από ελληνικό, πίνω και καφέ φίλτρου, γαλλικό. Ο γαλλικός μου αρέσει καλύτερα το απόγευμα, ειδικά το χειμώνα και συνήθως τον φτιάχνω μόνη μου αρωματικό. Βάζω λίγο γαρύφαλλο, λίγη κανέλα και αποκτά άλλη γεύση. Είναι επίσης τονωτικός καφές. Όταν καλοκαιριάζει, βάζω λίγα παγάκια στον γαλλικό για να γίνει δροσερός και να μπορέσω να τον απολαύσω πιο ευχάριστα.»

Αναμφισβήτητα μερακλού και δημιουργική!

καφές φίλτρου ριζόπουλος

 

Φωτεινή, 55 ετών

Πώς μπήκε ο καφές στη ζωή σας;

«Ξεκίνησα με τον ελληνικό καφέ, γιατί αυτόν έπιναν και οι γονείς μου. Ο καφές για μένα ξεκίνησε σαν ένα «παιχνίδι», γιατί οι παρέες του χωριού, μεγάλοι και μικρότεροι, μαζεύονταν και έλεγαν για πλάκα το φλιτζάνι. Περισσότερο έπινα ελληνικό στο σπίτι, ενώ όταν έβγαινα με την παρέα προτιμούσα στιγμιαίο, Nescafe. Εξάλλου, αυτοί οι καφέδες ήταν γνωστοί τότε. Μετά το ’90, ξεκίνησε η μόδα του γαλλικού και σιγά σιγά οι άλλοι καφέδες. Τώρα προτιμώ έναν ελληνικό το απόγευμα, και μέσα στην υπόλοιπη μέρα στιγμιαίο. Ο τελευταίος μου δίνει την αίσθηση ότι έχει περισσότερη ποσότητα καφέ και μπορώ να τον απολαύσω με την ησυχία μου. Είναι ο καφές που πίνω με την παρέα μου.»

Άρα σας αρέσει να απολαμβάνετε τον καφέ κυρίως με παρέα;

«Ναι, προτιμώ τον καφέ κυρίως με παρέα, είτε είμαι σπίτι είτε έξω. Επίσης μου αρέσει ελαφρύς, με ζάχαρη και γάλα. Ο καφές που άρχισα τελευταία να πίνω είναι ο latte, με λίγο εσπρέσσο και μπόλικο γάλα. Η γεύση του διαφέρει από τους άλλους καφέδες. Και επειδή είμαι άνθρωπος της τέχνης, δημιουργική μου αρέσει να ρισκάρω και να πειραματίζομαι με τις γεύσεις.»

Ένα παράδειγμα;

«Μια φορά έβαλα λίγο λικέρ στον καφέ μου και μου άρεσε πολύ.»

Δεν είχαμε ακούσει ξανά τέτοιον συνδυασμό. Έχετε όντως φαντασία. Μου φαίνεστε όμως και πολύ απαιτητική καφελάτρης.

«Για μένα ο καφές είναι ιεροτελεστία. Θέλει και λίγη φαντασία. Το πώς θα πετύχεις το τέλειο καϊμάκι στον ελληνικό, την ωραία εμφάνιση στον καφέ. Όπως και να το κάνεις, είναι τέχνη.»

καφες καιμακι

 

Νίκος, 30 ετών

Νίκο, εσύ τι καφέ πίνεις και σε ποιες καταστάσεις συνήθως;

«Το χειμώνα πίνω κυρίως καπουτσίνο σκέτο ή ελληνικό καφέ, γλυκό. Ο καπουτσίνο μου αρέσει το χειμώνα γιατί είναι ζεστός και με κακάο από πάνω αποκτά ακόμα καλύτερο άρωμα. Το πρωί τον προτιμώ γιατί δεν προλαβαίνω να φτιάξω καφέ σπίτι. Παίρνω απ’ έξω καφέ πηγαίνοντας προς δουλειά. Ο καπουτσίνο λοιπόν είναι και πρακτικός και γευστικός καφές.»

Και τις ώρες που δεν δουλεύεις και χαλαρώνεις, πάλι καπουτσίνο;

«Όχι, προτιμώ ελληνικό. Όταν είμαι κάποια Κυριακή πρωί σπίτι και έχω χρόνο να τον φτιάξω ή αν έχω πάει εκδρομή στο βουνό ή σε κάποιο χωριό. Μου ταιριάζει ο ελληνικός καφές με την ατμόσφαιρα ενός παραδοσιακού χωριού. Εξάλλου και ο ελληνικός είναι ο καφές της παράδοσης, της οικογένειας. Από τον παππού τον έμαθα. Έχει ωραίο άρωμα και γεύση.»

Άρα πίνεις καφέ για να αντέξεις στη δουλειά, αλλά και για τη γεύση και το άρωμά του;

«Για όλα αυτά. Πίνω καφέ γιατί με ξυπνά αλλά και για τη γεύση του. Καφέ θα πάρω κυρίως στο χέρι, θα πιω όταν είμαι χαλαρός στο σπίτι ή σε μια έξοδο με φίλους. Πάντως ένα είναι σίγουρο και στο λέω ως καφελάτρης: ο καφές για να γίνει καλός, πρέπει να τον φτιάχνει ο άλλος με διάθεση. Αλλιώς δεν πίνεται. Επίσης έχω την εντύπωση πως ο Έλληνας είναι πιο φανατικός καφεπότης από άλλους λαούς. Και εφευρετικός. Ο παγωμένος καφές είναι δική μας εφεύρεση. Παίρνουμε κάτι και το προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα, βγάζουμε κάτι καινούργιο. Ο καφές έχει ενσωματωθεί στην κουλτούρα μας.»

Νίκο δείχνεις απλός, ευθύς, ξέρεις τι θέλεις στον καφέ σου και τον απολαμβάνεις σε όλες τις καταστάσεις.

καφες με παρεα

 

Μαρία, 26 ετών

Μαρία, ποιος είναι ο καφές που εσύ αγαπάς να πίνεις;

«Ο καφές της δικής μου γενιάς είναι ο εσπρέσσο και ο καπουτσίνο. Δεν πίνω ελληνικό, τον βρίσκω πικρό και βαρύ. Θα προτιμήσω και γαλλικό αν δεν έχω άλλο καφέ, αλλά τον θεωρώ λίγο γλυκανάλατο. Ο εσπρέσσο και κυρίως ο καπουτσίνο είναι ο καφές που αγαπώ! Τον έκανα μέρος της καθημερινότητάς μου κυρίως κατά την περίοδο των σπουδών μου στην Ιταλία όπου έζησα 6 μήνες. Αγάπησα την πόλη, την κουλτούρα της, τα μαγαζάκια, τον τρόπο που οι άνθρωποι έπιναν τον καφέ τους. Στις καφετέριες έπιναν τους εσπρέσσο σαν σφηνάκια. Έπιναν καφέ και μετά το φαγητό. Συνήθως καπουτσίνο μετά το δείπνο.»

καφές cappuccino

Ώστε λόγω Ιταλίας ο εσπρέσσο και ο καπουτσίνο; Συνδέεται με τις ωραίες αναμνήσεις σου από αυτήν την περίοδο;

«Πρώτα απ’ όλα είναι η γεύση. Μου αρέσει η έντονη γεύση, η ωραία πικράδα του εσπρέσσο. Στον καπουτσίνο πάλι, ισορροπεί η πικράδα του καφέ με τη γεμάτη γεύση του γάλακτος. Γι’ αυτό αγαπάω τον καπουτσίνο. Γιατί έχει αυτήν την ωραία αρμονία στη γεύση. Λίγη κανέλα ή κακάο από πάνω και είναι έτοιμος. Και φυσικά, όπως είπες, είναι ο καφές που συνδέεται με τις ωραιότερες αναμνήσεις μου από την περίοδο των σπουδών μου στην Ιταλία.»

Δίνεις λοιπόν σημασία και στην καλή γεύση, στο πλούσιο άρωμα, αλλά για σένα ο καφές είναι και κάτι πέρα από όλα αυτά. Φαντάζομαι είναι παρέα, χαλάρωση, όλα τα ωραία που μπορείς να σκεφτείς. Σε ποιες καταστάσεις πίνεις κυρίως καφέ;

«Ο εσπρέσσο και ο καπουτσίνο είναι ντελικάτοι καφέδες και τους πίνω το πρωί για τόνωση και ενέργεια. Αλλιώς η μέρα δεν ξεκινά καλά. Ίσως πιω και έναν δεύτερο καφέ το απόγευμα αν βγω έξω με παρέα ή αν είμαι κουρασμένη από την απαιτητική εργασία και χρειάζομαι ενέργεια. Γενικά πίνω καφέ σε πολλές καταστάσεις: παίρνω καφέ στο χέρι όταν πηγαίνω στη δουλειά μου, απολαμβάνω καφεδάκι όταν είμαι με παρέα, είτε σε καφετέρια είτε κάνοντας απλά μια βολτούλα στα σοκάκια της Αθήνας. Πριν από ένα ταξίδι πάντα θα πάρω ένα καφεδάκι για να έχω ενέργεια και να πάει καλά η μέρα.»

Αγαπάς πολύ τον καφέ και μάλλον είσαι και σκληρός κριτής.

«Φαίνεται νομίζω! Εξάλλου, ο καφές είναι τέχνη! Και αν δεν μου φτιάξουν καλό καφέ, εκνευρίζομαι απίστευτα (γέλια). Γι’ αυτό συνήθως όταν παίρνω καφέ στο χέρι, έχω συγκεκριμένα στέκια που εμπιστεύομαι και νέα ωραία που ανακαλύπτω. Μία είναι η ουσία: Η ζωή χωρίς καφέ δεν έχει την ίδια νοστιμάδα

καβουρδισμα καφε

 

Εσύ τι τύπος καφέ είσαι;

Οι αγαπημένοι καφελάτρες μας τα είπαν εκπληκτικά. Ο καθένας με τα γούστα και τις παραξενιές του. Καλύψαμε μεγάλη ποικιλία από τον πιο απαιτητικό μέχρι και τον πιο χαλαρό άνθρωπο, από αυτόν της παλιάς σχολής μέχρι τον πιο μοντέρνο, από τον μοναχικό μέχρι τον πιο κοινωνικό, από τον πιο απλό μέχρι και τον πιο δημιουργικό, με αστείρευτη φαντασία για τον καφέ.

Ανεξάρτητα όμως από τις γευστικές προτιμήσεις και τις προσωπικότητες με τις οποίες συνομιλήσαμε, το σίγουρο είναι ένα: ο καφές είναι μια απόλαυση διαφορετική για τον καθένα και συνδέεται με πολλές καταστάσεις. Άλλοι τον προτιμούν πριν τη δουλειά για τόνωση, άλλοι σε μια χαλαρή απογευματινή βόλτα με φίλους, άλλοι καθημερινά, άλλοι πιο σπάνια, άλλοι πικρό και άλλοι γλυκό. Απολαύστε τον καφέ σας όποιος και αν είναι!

ριζοπουλος καφεκοπτειο

Για εμάς τους καφεπότες, η ζωή χωρίς καφέ είναι ζωή χωρίς γεύση. Αγαπάμε τον καλό καφέ και στο καφεκοπτείο μας θα βρείτε ποιότητα, γεύση, πλούσιο άρωμα και ποικιλία. Γιατί προσφέρουμε στους πελάτες μας τον καλύτερο καφέ των Αθηνών από το 1901!