Απλές συμβουλές για αρωματικό και γευστικό καφέ φίλτρου στο σπίτι

Απλές συμβουλές για αρωματικό και γευστικό καφέ φίλτρου στο σπίτι

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του καφέ φίλτρου είναι η ευκολία στον τρόπο παρασκευής του. Η απόσταξη του ροφήματος γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε, εάν δώσεις προσοχή σε μερικές μικρές λεπτομέρειες, είναι δυνατό να πετύχεις ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Αν θέλεις να παρασκευάσεις καφέ φίλτρου με αξιόλογο αποτέλεσμα στο σπίτι σου, δεν έχεις ανάγκη ούτε ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες, αλλά ούτε και ειδικό εξοπλισμό, ακριβά εργαλεία ή gadgets. Με μερικές απλές οδηγίες και μια οικονομική καφετιέρα μπορείς να απολαύσεις ανά πάσα στιγμή έναν αρωματικό και πλούσια γευστικό καφέ, αντίστοιχο σε ποιότητα με οποιασδήποτε καλής καφετέριας της πόλης.

Θεωρητικά όλες οι ποικιλίες καφέ μπορούν να παρασκευαστούν ως καφές φίλτρου. Για ένα εκλεκτό αποτέλεσμα όμως αξίζει να δώσεις προσοχή τόσο στο χαρμάνι του καφέ που θα χρησιμοποιήσεις, όσο και σε λεπτομέρειες όπως, ο βαθμός καβουρδίσματος, καθώς και η ημερομηνία παρασκευής, δηλαδή πόσες μέρες έχουν περάσει μετά το καβούρδισμα.

Ο καλύτερος καφές φίλτρου

Στο καφεκοπτείο μας, για καφέ φίλτρου θα βρεις ένα μοναδικά ισορροπημένο χαρμάνι από Arabica και Robusta, έναν ιδανικό συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων από Γουατεμάλα, Κολομβία, Βραζιλία και Ινδία. Είναι σημαντικό οι ποικιλίες που θα αναμειχθούν να έχουν λεπτά και διακριτικά αρώματα, ώστε να μην χαθούν κατά την διάρκεια του φιλτραρίσματος. Με την πρόσμιξη ποικιλιών από την Ασία, την Κεντρική και Νότια Αμερική, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μας συνταγή παρασκευής καφέ φίλτρου, πετυχαίνουμε την απελευθέρωση και την ανάδειξη των αρωμάτων και των floral χαρακτηριστικών που διέθετε ο καφές όσο ήταν ακόμη καρπός.

Ο καφές μας καβουρδίζεται κάθε πρωί και αλέθεται μπροστά σου για να διατηρεί αμείωτη τη φρεσκάδα, τη γεύση και το άρωμά του. Ιδανικά, όσο πιο σύντομο είναι το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από τη στιγμή που ο καφές θα αλεσθεί, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα που θα φτάσει στο φλιτζάνι σου – καθώς περνάει ο χρόνος, ο καφές αρχίζει να χάνει σημαντικά από τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, δηλαδή έχει λιγότερο άρωμα, ξεθυμασμένη γεύση κλπ.

Η γεύση και το άρωμα του καφέ εξαρτώνται σημαντικά από το άλεσμα που θα γίνει. Ένας καφές με πολύ ψιλό άλεσμα έχει πολύ ελαφρύ σώμα. Ένας χοντροαλεσμένος καφές μπορεί να αφήσει μια όχι και τόσο καθαρή επίγευση.

Επομένως η πιο πρακτική λύση για να απολαμβάνεις κάθε μέρα φρέσκο καφέ με πλούσια γεύση, είναι να αγοράζεις μικρότερες ποσότητες ανάλογες της χρήσης που θα κάνεις. Αν έχεις τη δυνατότητα, σου προτείνουμε να προμηθεύεσαι φρέσκους κόκκους τους οποίους θα μπορείς να αλέθεις πριν την παρασκευή του ροφήματός σου. Είτε επιλέξεις τον καφέ σου αλεσμένο είτε άκοπο, φρόντισε να αποφεύγεις την ψύξη του καφέ, ειδικά των πιο σκούρων ποικιλιών, καθώς οι καβουρδισμένοι κόκκοι είναι πορώδεις και θα απορροφήσουν πολύ γρήγορα την υγρασία, καθώς και οσμές από άλλα τρόφιμα. Αντίθετα προτίμησε να τον φυλάξεις σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα αεροστεγές δοχείο, όπως γυάλινα βαζάκια ή κεραμικά δοχεία με λαστιχάκι στεγανοποίησης από καουτσούκ.

Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να επιλέξεις τον καφέ που ταιριάζει στις γεύσεις σου και ακολουθώντας τα βήματα που σου προτείνουμε να δοκιμάσεις κι εσύ να φτιάξεις στο σπίτι σου φρέσκο και αρωματικό καφέ φίλτρου. Γέμισε ένα μεγάλο φλυτζάνι κι απόλαυσε τον χειμώνα που έρχεται με το αγαπημένο σου ζεστό ρόφημα.