Λουκούμια Σύρου

Λουκούμια Σύρου

Από τα βάθη της Ανατολής στην Ερμούπολη της Σύρου, από την Τουρκία στην Ελλάδα. Μια διαδρομή γνώριμη και πολυταξιδεμένη για την κουλτούρα και την γλώσσα μας, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τα αρώματα και τις γεύσεις μας.

Παραδοσιακό Συριανό Λουκούμι

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία για το παραδοσιακό συριανό λουκούμι, ένα γλύκισμα που το συναντάμε για πρώτη φορά στην Τούρκικη κουζίνα τον 15ο αιώνα με την ονομασία rahat hulkum, παραφθορά του οποίου είναι η ελληνική ονομασία του γλυκού. Μία εκδοχή θέλει δημιουργό του γλυκίσματος τον ζαχαροπλάστη Χατζή Μπεκίρ, ο οποίος το εμπνεύστηκε όταν ο σουλτάνος διαμαρτυρήθηκε πως έσπασε το δόντι από την σκληρή καραμέλα που έτρωγε και αναζητούσε επιτέλους ένα μαλακό γλυκό. Όπως τόσα άλλα εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, το λουκούμι ακολούθησε την μοίρα και την πορεία των ανθρώπων στον χώρο και τον χρόνο.

Στην Ελλάδα το λουκούμι εισήχθη τον 19ο αιώνα και κατά τόπους έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές εκδοχές που εμπλούτισαν την αρχική συνταγή. Η τέχνη του λουκουμιού έφτασε από την Κωνσταντινούπολη στη Σύρο από Χιώτες τεχνίτες, που πρόσθεσαν στη συνταγή την χιώτικη μαστίχα.

Παραδοσιακό Λουκούμι Σύρου

Το λουκούμι ήταν κάποτε το γλυκό που δεν έλειπε από κανένα ελληνικό σπίτι και ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να είναι το τέλειο συνοδευτικό για έναν καλό, παραδοσιακό ελληνικό καφέ. Γι’ αυτό άλλωστε, δεν θα μπορούσε να λείπει από τα προϊόντα του καφεκοπτείου μας. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 συνεργαζόμαστε με μία από τις παλαιότερες και γνωστότερες βιοτεχνίες λουκουμιών της Σύρου, της οικογένειας Λειβαδάρα.

Οικογένεια Λειβαδάρα

Το ταξίδι της οικογένειας Λειβαδάρα ξεκίνησε, όπως πολλών άλλων Ελλήνων τότε, από τα παράλια της Μικράς Ασίας, πριν από περίπου δύο αιώνες, φέρνοντας μαζί τους την συνταγή του λουκουμιού στη Χίο, την οποία στη συνέχεια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το 1822 με την καταστροφή του νησιού, φτάνοντας έτσι στην Ερμούπολη της Σύρου. Εκεί ξεκίνησε το πρώτο μικρό εργαστήρι με την επωνυμία «Λουκούμια Λειβαδάρας».

Το εργαστήριο λουκουμιού της οικογένειας Λειβαδάρα διακρίθηκε από νωρίς στην τοπική, αλλά και την ευρύτερη εγχώρια αγορά, για την εξαιρετική ποιότητα, τα αγνά υλικά και την παραδοσιακή τεχνοτροπία, που εφαρμόζεται σε συνδυασμό με νέους γευστικούς πειραματισμούς. Η πρώτη αναγνώριση για το εργαστήριο έφτασε το 1933 από την Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο αργότερα, το 1936, ακολούθησε η Πανκυκλαδική Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων, όπου του απονεμήθηκαν χρυσά βραβεία.

Το 1984 η βιοτεχνία πέρασε στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών, στα εγγόνια δηλαδή του ιδρυτή, και έτσι η επιχείρηση αρχίζει να εκσυγχρονίζεται με νέο, μοντέρνο εξοπλισμό. Το 1987, για πρώτη φορά στη Σύρο, η βιοτεχνία της οικογένειας Λειβαδάρα, ξεκινάει να παρασκευάζει παγωτό από φρέσκο συριανό γάλα. Παράλληλα, δημιουργούνται κεντρικά σημεία πώλησης στην παραλία της Ερμούπολης, και σχηματίζονται νέες συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Λουκούμια, Χαλβάς, Χαλβαδόπιτες, Παγωτό & Άλλα Ζαχαρώδη Εδέσματα

Σήμερα την επιχείρηση διατηρεί ο Αντώνης Λειβαδάρας, τρίτης γενιάς λουκουμοποιός. Το εργαστήριο παρασκευάζει λουκούμια, χαλβά, χαλβαδόπιτες, παγωτό και άλλα ζαχαρώδη εδέσματα, και εξάγει μεγάλες ποσότητες προϊόντων στην Γαλλία, την Αγγλία, την Αμερική και τον Καναδά.
Όπως όλα τα προϊόντα που διαθέτουμε στο καφεκοπτείο μας, τα συριανά λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες της οικογένειας Λειβαδάρα παρασκευάζονται με παραδοσιακές, οικογενειακές συνταγές και τα πιο αγνά, ντόπια υλικά, για να διατηρείται αμείωτη η γεύση και η ποιότητα, που τα ακολουθεί στο μεγάλο ταξίδι τους μέχρι σήμερα.