Τα Οφέλη του Ελληνικού Καφέ

Τα Οφέλη του Ελληνικού Καφέ

Ο καφές αποτελεί σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ο ελληνικός καφές ακόμη περισσότερο. Είτε πρόκειται για παιδικές αναμνήσεις, με τους γονείς και τους παππούδες μας να ψήνουν ελληνικό καφέ και να ευωδιάζει το σπίτι, είτε για την απόλαυση που μας χαρίζει και στις πιο σύγχρονες εκδοχές του, εκτός από εξαιρετική γεύση, ο καφέ αυτός προσφέρει πολλά περισσότερα. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τα κύρια χαρακτηριστικά και τα οφέλη του ελληνικού καφέ και σας τα παρουσιάζουμε.

 

Η ιστορία του ελληνικού καφέ

Το ταξίδι του καφέ ξεκινάει στη Νότια Αφρική όταν οι κατσίκες ενός βοσκού δοκίμασαν τους σπόρους ενός εξωτικού, άγνωστου μέχρι τότε φυτού. Ο βοσκός παρατήρησε πως μετά την κατανάλωση των σπόρων, οι κατσίκες του έγιναν πιο δραστήριες, κάτι που του κίνησε την περιέργεια και αποφάσισε να κάνει κι εκείνος δοκιμές, κάτι που σήμανε την αρχή της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τον καφέ. Διασχίζοντας την Μέση Ανατολή και περνώντας από τα παράλια της Τουρκίας και στη χώρα μας, ο καφές υιοθετήθηκε αρχικά από τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας για να εξαπλωθεί στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Η ιδιαιτερότητα και το πλεονέκτημα του ελληνικού καφέ

Ο ελληνικός καφές διαφέρει από κάθε άλλο καφέ και στον τρόπο παρασκευής του γιατί βράζει μαζί με το νερό αντί να ενωθεί με βρασμένο νερό, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους καφέδες. Αυτή η τόσο μικρή λεπτομέρεια δημιουργεί τεράστια διαφορά και έχει ως αποτέλεσμα τα πολλά και σημαντικά οφέλη του ελληνικού καφέ.

Ο βρασμένος καφές διαχωρίζει με μεγαλύτερη ευκολία το κατακάθι και έτσι από τον ελληνικό καφέ παίρνετε μόνο τις θρεπτικές ουσίες, δηλαδή τα αντιοξειδωτικά και την καφεΐνη. Τα οφέλη του ελληνικού καφέ σε αυτό το επίπεδο αποδεικνύονται αν σκεφτούμε ότι 1 φλιτζάνι ελληνικού καφέ περιέχει 40mg καφεΐνη, ενώ αντίστοιχα ο εσπρέσο περιέχει 75 mg καφεΐνη, ο καπουτσίνο 100 mg καφεΐνη και ο φίλτρου 100-160 mg καφεΐνη. Αν υπολογίσει κανείς ότι η (sciencedirect.com), αυτό σημαίνει πως κάποιος μπορεί να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα ελληνικού καφέ χωρίς προβλήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους καφέδες. Το στοιχείο αυτό γίνεται ακόμη σημαντικότερο, αφού λόγω της ήπιας διεγερτικής της δράσης, η καφεΐνη μπορεί να συμβάλει στην σωματική και πνευματική μας διέγερση, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειάς μας, όσο και στη συγκέντρωσή μας, μειώνοντας τον κίνδυνο εκφυλιστικών νόσων, όπως το Alzheimer και το Parkinson. Σύμφωνα με την EFSA (EuropeanFoodSafetyAuthority) 70mg καφεΐνης, ένας διπλός ελληνικός δηλαδή, αυξάνουν τα αντανακλαστικά, τη συγκέντρωση και ακονίζουν τη μνήμη, ενώ 75mg καφεΐνης συμβάλλουν σε αυξημένη προσοχή και εγρήγορση σε καταστάσεις stress.

Οφέλη Ελληνικού Καφέ

 

Τα οφέλη του ελληνικού καφέ στην υγεία μας

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα ποια είναι τα οφέλη του ελληνικού καφέ στην υγεία μας, οφέλη που σχετίζονται αποκλειστικά με την κατανάλωση αυτού του είδους καφέ και υπερτερούν κατά πολύ των υπολοίπων.

  1. Η αντιοξειδωτική του δράση: Η μεγάλη περιεκτικότητα του ελληνικού καφέ σε αντιοξειδωτικά (ένας διπλός ελληνικός περιέχει 90-130mg αντιοξειδωτικά), δημιουργεί μια ασπίδα που προστατεύει τα κύτταρα μας από την πρόωρη φθορά που προκαλούν μεταξύ άλλων το στρες, η περιβαλλοντική μόλυνση και η υπεριώδης ακτινοβολία.
  2. Η αντικαρκινική του δράση: Τα οφέλη του ελληνικού καφέ επεκτείνονται και σε αυτόν τον τομέα αφού ο ελληνικός καφές είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη και θεοβρωμίνη που παρουσιάζουν ισχυρή δράση ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα. Το χλωρογενικό οξύ βελτιώνει επίσης τη φλεγμονή, το σάκχαρο του αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
  3. Η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας: Σύμφωνα με τη μελέτη ΙΚΑΡΙΑ που διεξήγαγε η Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική σε κατοίκους του ομώνυμου νησιού το 2011  αποδείχθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών ελληνικού καφέ την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα αφού βελτιώνει την υγεία του ενδοθηλίου και την αγγειακή διατασιμότητα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην μείωση της LDL-κακής χοληστερόλης. Με λίγα λόγια, η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου.
  4. Η συμβολή του στη δίαιτα: Ο ελληνικός καφές από μόνος του, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών στοιχείων, έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες αφού ένα φλιτζανάκι καφέ αποδίδει μόλις 1 θερμίδα. Τα οφέλη του ελληνικού καφέ και σε αυτόν τον τομέα μεγεθύνονται αφού τα συστατικά των κόκκων του είναι φτωχά σε υδατάνθρακες και λίπος ενώ κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος τα συστατικά αυτά μετατρέπονται σε ενώσεις που δεν αποδίδουν θερμίδες. Επιπλέον, πολλά από αυτά μένουν στο ίζημα του ελληνικού καφέ (κατακάθι) οπότε δεν καταναλώνονται καν. Ο ελληνικός καφές, ακόμη και σκέτος, έχει πλούσια γεύση και ευχάριστη υφή ενώ η παραδοσιακή παρασκευή του αποτρέπει συνήθως από το να χρησιμοποιηθούν πολλά επιπλέον στοιχεία, όπως η σαντιγί και το σιρόπι, που αυξάνουν κατακόρυφα τις θερμίδες του ροφήματος.
  5. Η χωνευτική του δράση: Ο ελληνικός καφές έχει οφέλη που σχετίζονται και με το μεταβολισμό μας αφού μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε και να χωνέψουμε καλύτερα μετά από ένα γεύμα πίνοντας έναν καφέ. Ο ελληνικός καφές ενδείκνυται για κατανάλωση χωρίς προσθήκες ζάχαρης, γάλακτος λόγω της πλούσιας γεύσης του, ενώ η καφεΐνη που περιέχει αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου και την ταχύτητα διέλευσης της τροφής από το γαστρεντερικό σωλήνα, επιταχύνοντας τη διαδικασία της χώνεψης.

Έξτρα tip: Προσθέστε κάρδαμο: Τα οφέλη του ελληνικού καφέ μπορούν να πολλαπλασιαστούν αν σε αυτόν προσθέσουμε λίγο κάρδαμο. Το κάρδαμο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικες ιδιότητες.

 

Στο καφεκοπτείο μας

Ο ελληνικός καφές Ριζόπουλος παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο εδώ και δεκαετίες στο παραδοσιακό καβουρδιστήρι μας, χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή άλλων χημικών ουσιών, για να χαρίζει όχι μόνο την μέγιστη γευστική απόλαυση, αλλά και να διατηρεί στο έπακρο όλα τα οφέλη του ελληνικού καφέ.

Πάρτε μια γεύση και αποκτήστε τον εδώ.